Ce se întâmplă cu banii cash în România, cum dispare numerarul din buzunare. ”Sunt măsuri fiscale venite de la experți”

de: Alexandru Puiu
13 10. 2023

În ultimele câteva săptămâni, mai multe măsuri agresive din partea autorităților au încercat să lovească abilitatea românilor de a face prea multe plăți în numerar, cu bani cash. Sub pretextul prevenirii evaziunii fiscale, s-au impus niște limite care, în numeroase circumstanțe, sunt cel puțin exagerate, dacă nu absurde.

A început să se vehiculeze din ce în ce mai mult scenariul dispariției banilor cash din România în ultima perioadă. Totul a plecat de la o serie de declarații cu privire la limitarea plăților în numerar pentru persoanele fizice. Deși principalul argument din spatele schimbărilor fiscale a fost prevenirea sau descurajarea evaziunii fiscale, este foarte ușor să confunzi acest efort legislativ cu interzicerea folosirii banilor cash. Nu ajută nici faptul că premierul insistă că măsura nu a venit de la el, ci de la experți.

Citește și: Numerarul în România, din ce în ce mai inutil. Lovitura pentru românii care nu se despart de cash, oficială

Dispar banii cash din România, dar cu o cauză nobilă

Într-o conferință de presă susținută în această săptămână, premierul Marcel Ciolacu a ținut să menționeze că limitarea plăților cu cash în România nu a fost nici pe departe o inițiativă personală. În schimb, aceasta este rezultatul consultărilor cu experți din domeniul fiscal. De asemenea, deși pare o nenorocire, nu are ca scop interzicerea numerarului, ci reglementarea plăților, pentru a combate evaziunea fiscală.

„Dacă dumneavoastră credeţi că eu, prim-ministrul Marcel Ciolacu, chiar le cunosc pe toate… Şi premierul Marcel Ciolacu stătea noaptea şi dormea şi a visat el că e bine să fie cheltuieli până în 5.000 de lei pe un produs sau într-un singur loc… Sunt măsuri fiscale venite de la experţi, cred că nici de la ministru, de la experţii din Ministerul de Finanţe. Cu cine să negocieze? Ce să negociem?”, astfel s-a distanțat șeful PSD de reproșurile venite din parte populației la adresa noilor restricții.

Citește și: Ce înseamnă, de fapt, limitarea plăților cash și cum ne poate afecta pe toți

Plățile cu cash, limitate la maxim 5.000 de lei

O altă scuză a șefului Guvernului a fost că această măsură a fost supusă dezbaterii publice înainte să fie adoptată. Indiferent ce s-a întâmplat însă până acum, un lucru este sigur, o persoană fizică nu va mai putea să cheltuiască mai mult de 5.000 de lei cash într-un magazin din România.

„Nu aveţi bani cash? Cu adevărat, nu am sacoul ăla făcător de bani, dar prin maşină am bani, ca să nu se mai întâmple… Cineva a interzis banii cash? Este vorba ca într-un singur loc să nu poţi cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică. Presupun că e o măsură de combatere a evaziunii, discutată nu de liderii politici, că nu suntem experţi în combaterea evaziunii fiscale. E o măsură. Am înţeles că nu mai exista la registrul de casă plafon de casă. Şi s-a luat o măsură, să fie până în 50.000 de lei. Presupun că au avut discuţii cu antreprenorii”, a explicat Ciolacu.

Evaziunea fiscală la momentul de față este este 160 de miliarde de lei și reprezintă aproximativ 10% din PIB. Liderul social-democrat speră ca măcar 10% din acei 10% să ajungă la bugetul de stat. „Dacă bugetul statului ar avea măcar 10% din aceşti 160 de miliarde, respectiv 1% din PIB – 16 miliarde – ţin să spun că aş dormi foarte relaxat. Şi cred că şi domnul Boloş ar dormi foarte relaxat. Deci, este evident că undeva trebuie să intervenim. Dar a duce lucrurile într-o extremă că cineva interzice folosirea cash… Are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. Ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire”, a concluzionat oficialul.